Zeehondenopvang Stellendam

Wist je dat… het opvangen van zeehonden tot de vrijlating een heel proces met verschillende stappen is? Zeehondenopvang Stellendam vangt de zeehonden op en zorgt ervoor dat ze uiteindelijk weer de volledige zelfredzaamheid bezitten voor in het grote water. Hoe dit precies in zijn werk gaat zul je ontdekken in deze blog! Lees dus snel verder en ontdek meer over de werkzaamheden van A Seal en een zeehondenopvang in het algemeen.

Van melding tot zeehondenopvang Stellendam

Het begint eigenlijk al met de melding van een zeehond in nood, die hoeft niet altijd terecht te zijn. Zodra er een zeehond gevonden is, betekent het nog niet dat de zeehond daadwerkelijk hulp nodig heeft. Het strand is namelijk ook een rustplek voor zeehonden. Tref je toch een zeehond aan waarbij je de situatie niet vertrouwt? Dan bel je 144, red een dier. Een speciaal opgeleide zeehondenwachter zal dan een kijkje komen nemen. Zorg dat je ten alle tijden minimaal 30 meter afstand van de zeehond houdt! Bij zeehondenpups gaat dit om maar liefst 50 meter afstand.

Wanneer is een zeehond echt in nood?

De zeehondenwachter let op een aantal punten. A Seal en de zeehondenwachter gaan in overleg en A Seal bepaalt wat de vervolgstappen zullen zijn. Opmerkelijke situaties zijn:

  • De zeehond blijft voor een langere tijd op dezelfde plek liggen
  • De zeehond heeft zichtbare verwondingen
  • Het dier is verstrengeld in afval of netten
  • De zeehond is aanhoudend aan het hoesten
  • Zeehondenpup is in zijn eentje voor een langere tijd
  • De zeehond ziet er vermagerd uit

Zolang het dier zich niet in een levensbedreigende situatie verkeert, zal het eerst 24 uur in observatie gaan. Vaak knapt een dier vanzelf op en is opvang niet nodig.

 

 

Het leven in zeehondenopvang Stellendam

Zodra de zeehond aankomt in zeehondenopvang Stellendam gaat het dier in quarantaine. De overgang van natuur naar opvang is vaak een stressvolle gebeurtenis. Daarom wordt hij even goed in de gaten gehouden en kan hij hier tot rust komen. Ook wordt er door de dierenarts een diagnose gesteld en uitgewerkt tot een therapieplan.
Hier kan hij goed uitzieken en krijgt hij dagelijkse medicatie en wondverzorging (indien nodig). Ook wordt zijn voeding stap voor stap opgebouwd. Dit gaat van sondevoeding (zalmpapjes) naar vaste vis. De zeehond blijft minimaal 21 dagen in quarantaine.

De laatste fase is aangebroken

Is het dier opgeknapt in de zeehondenopvang Stellendam? Dan verhuist hij naar de binnenbaden. Hier kan hij verder aansterken en eet hij ook vaste vis. Als dit goed gaat zal het dier zelfstandig gaan eten. Hij wordt echter nog wel scherp in de gaten gehouden. Vaak krijgen ze namelijk nog medicatie en moet het zeker zijn dat ze dit daadwerkelijk binnenhouden.

Loopt dit allemaal op rolletjes? Dan is de laatste fase voor vrijlating aangebroken! De zeehond gaat dan het buitenbad in. Hier worden meerdere zeehonden bij elkaar gebracht. Ook moet het dier actiever zijn zodat hij voldoende eten naar binnen krijgt. Daarom wordt er vis in het bad gegooid. De zeehond wordt bij zeehondenopvang Stellendam twee maal per week gewogen. Indien het dier volgens de dierenarts genezen wordt verklaard, mag hij vrijgelaten worden.

Het moment is eindelijk daar

We hebben het dan over… de vrijlating! 🦭 Dit moment wordt altijd via de socials en de website aangekondigd. De baden bij zeehondenopvang Stellendam worden geleegd en de zeehond die vrij mag ligt dan op het droge. Vervolgens wordt de zeehond naar Ouddorp vervoerd, in een mand of kist. Op het strand wordt een stuk strand afgezet en de kijkers worden verzocht zich ten allen tijde de aanwijzingen van de crew opvolgen. Tot slot wordt de zeehond vrijgelaten door de adoptanten op het strand. Hij is dan eindelijk weer terug waar hij hoort: in de natuur! 🌊

Kom jij een kijkje nemen bij zeehondenopvang Stellendam?

Nieuwsgierig geworden? Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen bij A Seal. Via de website van A Seal kun je tickets kopen. En wist je dat je ook (eenmalig) kunt doneren? Naast een rondleiding kun je er ook voor kiezen om één dag (junior) zeehondenverzorger te zijn. Zo leer je meer over onze werkzaamheden. Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!