Zeehonden in de opvang

Wil je weten wat er in onze opvang gebeurt? Lees dan gezellig verder! Ons doel is zorgen dat de zeehond geholpen wordt om vervolgens weer zelfstandig deel uit te maken van de natuur. Dit proces wordt opgedeeld in verschillende stappen:

  • Bij aankomst starten we meteen met de intakeprocedure. Het dier wordt gewogen; lichaamstemperatuur, lichaamsgewicht en lichaamslengte worden opgemeten en het dier wordt van kop tot teen onderzocht.
  • Vervolgens verblijft de zeehond enkele dagen in observatie. De overgang van het leven in de natuur naar een opvang is een stressvolle gebeurtenis. Daarom wordt hij op deze plaats goed in de gaten gehouden door de verzorgers. Ook kan hij hier even tot rust komen.
  • In observatie stelt de dierenarts de diagnose en maakt vervolgens een therapieplan.
  • Na enkele dagen kan de zeehond verhuizen naar quarantaine. Hier moet de zeehond goed uitzieken. Ook krijgt het dier op deze plek dagelijkse medicatie en indien nodig wondverzorging. Zijn voeding wordt stap voor stap opgebouwd, dit gaat van sondevoeding naar vaste vis. De zeehond blijft minimaal 21 dagen in quarantaine.
  • Is het dier opgeknapt? Dan verhuist hij naar de binnenbaden. Hier kan hij aansterken en eet hij ook vaste vis.

De zeehonden worden een keer per week gewogen. Het lichaamsgewicht is namelijk een belangrijke indicator. Zodra een zeehond zelfstandig eet en zo’n 20 kg weegt, kan hij naar de buitenbaden.

Dit is de fase waarin de zeehond moet verzwaren, in groep gaat leven, rekening houden met de andere dieren om hen heen. Zo moet hij langzamerhand ook weer beginnen met jagen voor zijn dagelijkse portie vis. Het gewicht is in deze fase doorslaggevend voor zijn uitzetting terug in zee. Pas wanneer een zeehond volledig genezen is, zelfstandig eet en ongeveer 30 kg weegt, kan hij weer terug naar zee.

Onderstaande dieren verblijven momenteel in onze opvang. Kom hen een bezoek brengen en kijk mee hoe ze door onze opgeleide zeehondenverzorgers gevoerd en verzorgd worden. Klik op een afbeelding of naam om meer informatie over een zeehond te zien.