Klapmuts Sarah op weg naar huis

Klapmuts Sarah die op vrijdag 29 augustus werd gevonden bij Baarland en werd overgebracht naar de opvang van ASeal in Stellendam, heeft vanmiddag omstreeks 12.30 uur haar vrijheid teruggekregen op zo’n 60 km uit de kust van Texel op diep water.

Op vrijdag, 29 augustus 2014 kwamen er diverse meldingen binnen van een zeehond op het strandje van Baarland, bij camping Scheldeoord. Het bleek te gaan om een Blueback ofwel een jonge klapmuts van zo’n half jaar oud. De klapmuts is na een korte rustpauze en een beetje aansterken sterk genoeg om zijn terugreis te kunnen beginnen.

In samenwerking met R.V.O. (onderdeel van het Ministerie van Economische zaken) en de zeehondenopvang van Ecomare Texel kon de klapmuts zijn vrijheid weer terugkrijgen.
Op vrijdag, 5 september 2014 omstreeks 07.30 uur is men begonnen met de voorbereidingen om de klapmuts terug de vrijheid te geven. Het is de eerste vrijlating in het korte bestaan van het zeehonden opvangcentrum, A – seal te Stellendam.

Het vrijlaten van de klapmuts is mede mogelijk gemaakt door het bedrijf B.H.V. training Zeeland uit Vlissingen die het transport heeft geregeld. Het bedrijf stelde een bedrijfsauto ter beschikking om de klapmuts te vervoeren van Stellendam naar den Oever in Noord-Holland. Bij den Oever is onder andere gevestigd een trainingscentrum van de Falck Nederland BV.

Falck Nederland wilde graag medewerking verlenen bij het vrijlaten van de klapmuts in de wateren rondom Texel en stelden een snelle rib ter beschikking.

Vanmiddag omstreeks 12.30 uur heeft de klapmuts zijn vrijheid gekregen op zo’n 60 km uit de kust van Texel op diep water. Op het moment van de vrijlating was de stroming noordelijk. De klapmuts kan gebruik maken van de noordelijke stroming in de Noordzee en op deze wijze kan zij haar weg terug vinden richting Groenland.