Rijkswaterstaat

A Seal Zeehondenopvang en Expo is gelegen in een uniek stukje Nederland, pal naast de Haringvlietsluizen. De Haringvlietsluizen zijn onderdeel van de Deltaroute. De Deltaroute bestaat uit 13 Deltawerken die Nederland samen beschermen tegen het water.
Dit Deltawerk is één kilometer lang en verbindt de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Het is gebouwd tussen 1956 en 1970. De sluizen sluiten het Haringvliet af van de Noordzee. Ze beschermen het achterland van Nederland tegen hoog zeewater. Ook houden de Haringvlietsluizen het waterpeil op het Haringvliet en de benedenrivieren constant.
Het water in het Haringvliet is zoet en er is weinig getij. Rijkswaterstaat zet de Haringvlietsluizen vanaf 2018 op een kier. Hierdoor verandert een deel van het Haringvliet weer in een gebied waar rivierwater en zeewater natuurlijk in elkaar overlopen. Planten en dieren die ooit zo karakteristiek waren voor het gebied, zoals de zalm, zullen weer terugkomen in het westelijke deel van het Haringvliet. Vanwege het open- en dichtzetten worden de Haringvlietsluizen ook wel de Kraan van Europa genoemd.