Twee soorten zeehonden

In het Nederlandse deel van onze Noordzee leven twee soorten zeehonden: de gewone (Phoca Vitulina) en grijze zeehond (Halichoerus Grypus). De gewone zeehond heeft hier altijd al geleefd. De grijze zeehond leeft hier pas sinds 2004.

Hoe kun jij het verschil zien tussen een gewone en een grijze zeehond? Je vindt het in de tabel hieronder.

Verschillen tussen gewone en grijze zeehond
EIGENSCHAPPENGewone zeehondGrijze zeehond
Uiterlijke kenmerkenHij heeft een kleine, ronde kop en een korte nek.

De neusgaten hebben een V-vorm.

Ze hebben een bruine vacht met donkere vlekken en stippen.

Hij heeft een lange, spitse snuit.

De grijze zeehond wordt ook wel de ‘kegelrob’ genoemd. Dit komt door de vorm van de schedel.

Ze hebben een donkergrijze of zwarte vacht met donkere vlekken en stippen.

Lengte en gewicht volwassen vrouwtje160 cm

130 kg

200 cm

250 kg

Lengte en gewicht volwassen mannetje150 kg350 kg
LevenswijzeZeehonden zijn solitaire dieren in zee. Toch kunnen ze op het land met honderden liggen te rusten of zonnebaden. Ze liggen dan vaak in banaanhouding (kop en staart omhoog).Zeehonden zijn solitaire dieren in zee. Toch kunnen ze op het land met honderden liggen te rusten of zonnebaden. Ze liggen dan vaak in banaanhouding (kop en staart omhoog).
ParenIn de zomerIn de winter
Draagtijd11 maanden11 maanden
Na de zoogperiodeDe pup wordt dan door de moeder achtergelaten. Deze is dan voor voedsel op zichzelf aangewezen.De pup wordt dan door de moeder achtergelaten. Deze is dan voor voedsel op zichzelf aangewezen.
Waar komt hij voor?Het is een wijdverspreide zeehondensoort die zowel in Europa, Amerika als Azië voorkomt. Het is een zeehondensoort die zowel in Europa als in Amerika voor komt. Ook zijn er grote populaties in Scandinavië, Verenigd Koninkrijk en Canada.
Drukke periode bij A SealDe gewone zeehond wordt bijna het hele jaar door binnen gebracht. De eerste drukke periode is de puppytijd (juli).

De tweede drukke periode is het longwormseizoen, dit vindt plaats vanaf september. Vaak zie je dat de oudere pups dan ziek worden.

Zieke, uitgedroogde of ondervoede gewone zeehonden en longwormpatiënten komen ook nog de rest van het jaar binnen.

De grijze zeehond wordt voornamelijk in de winter binnen gebracht.

Ze komen binnen tijdens de puppytijd (vanaf midden november tot de lente) en wanneer ze voldoende aangesterkt zijn worden ze weer uitgezet in zee.

Zieke, uitgedroogde of ondervoede grijze zeehonden en longwormpatiënten kunnen in principe ook nog de rest van het jaar binnenkomen. Toch is dit een ongewone situatie.