Zadelrob Arctic vrijgelaten!

Op dinsdag 26 maart is zadelrob Arctic teruggezet naar zee!

Eind februari werd een zadelrob vanaf het strand in Burgh Haamstede bij zeehondenopvang A Seal Stellendam binnengebracht. Het dier was uitgeput en uitgedroogd. Een zadelrob is een zeehondensoort die normaal gesproken niet in de wateren langs de Nederlandse kust voorkomt. Ze leven normaal gesproken rond de Noordpool. Ze is in het opvangcentrum in Stellendam in een afzonderlijke quarantaine geplaatst en er zijn direct bloedonderzoeken gedaan. Gelukkig bleek ze geen virussen bij zich te dragen die een gevaar zouden zijn voor de zeehonden bij A Seal en voor de populatie. De zadelrob is door de medewerkers van A Seal Arctic genoemd, vanwege het gebied waar ze vandaan komt.

Volgens de dierenarts van A Seal, Machteld Geut, was Arctic ongeveer een jaar oud. “Dit is te zien aan haar vacht. Een volwassen zadelrob heeft een donkere kop en een tekening op de rug in de vorm van een zadel. Nu had zij nog een gevlekte vacht.”

Na een weekje tot rust te zijn gekomen in een afgesloten quarantaine achter de schermen, mocht ze naar de quarantaine in het bezoekerscentrum, waar ze voor het publiek te bewonderen was. Haar gezondheidstoestand verbeterde ook snel.

Dus kwam ook het moment dat er over haar vrijlating moest worden nagedacht. Haar terugbrengen naar de Noordpool bleek logistiek gezien een te grote uitdaging voor het opvangcentrum. Uiteindelijk werd beslist om Arctic via een helikopter ver vanuit de kust in open water in het noorden van de Noordzee vrij te laten. De verwachting is dat zij snel haar weg weer terug zal vinden richting het Noordpoolgebied.

A Seal Stellendam geeft aan dat dit bijzondere verhaal van de opvang en het weer uitzetten van Arctic, alleen met de hulp van de medewerkers en vrijwilligers van het zeehondenopvangcentrum, de vrijwilligers van EHBZ en de bemanning van de helikopter, tot een mooi eind heeft kunnen komen.