Maak van een gezonde zeehondenpup geen wees!

(foto: Ecomare)

Samen met de opvangcentra Ecomare en Pieterburen en het strandingsnetwerk EHBZ, is A Seal Stellendam aan een campagne begonnen om het publiek te informeren over het aankomende geboorteseizoen van de grijze zeehonden.

Langs de Nederlandse kust worden in de kerstperiode honderden pups geboren van de grijze zeehond. Het is een tijd van het jaar waarin er veel zeehondenpups in de opvangcentra belanden. In veel gevallen lijkt het erop dat opvang voorkomen had kunnen worden door de dieren rust te geven.

Grijze zeehonden worden met een witte vacht geboren en blijven de eerste 3 weken op het land liggen. Als de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken. Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. Het is echter normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder. Het hoeft geen teken te zijn dat de zeehond verweesd is.

Na een aantal weken zogen zal de moeder het jong verlaten en blijft de pup nog een tijdje liggen om een essentiële verharing door te gaan. Zeehondenpups gaan daarom niet graag te water om energie te sparen. Dat een jong dier voor langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen is geen teken dat het dier in nood is.

Onnodige opvang van pups kan voorkomen worden door de zeehonden rust te geven, met name in de gebieden waar zij de pups zogen. Wanneer een pup alleen wordt aangetroffen kan het nog steeds zo zijn dat een moederdier zich over het diertje ontfermt. Rust en observatie is dus het devies, de beste plek voor een zeehond is uiteindelijk de zee. Bij twijfel is het goed het dichtstbijzijnde opvangcentrum te bellen. De professionals zullen dan de situatie beoordelen. De centra blijven zich inzetten voor zeehonden die daadwerkelijk in nood zijn.

Animatie: Maak van een gezonde zeehondenpup geen wees