A Seal viert opening van haringvlietsluizen met een nieuwe tentoonstelling

Stellendam – Vanaf 1 november 2018 is de tentoonstelling Swim Fish Swim! te bezoeken bij A Seal Stellendam. Deze tentoonstelling brengt de terugkeer van de dynamische deltanatuur van het Haringvliet, en de gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa, in beeld. Een migratiespel dompelt de bezoeker onder in de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen. Waarna het publiek vanaf het buitenterrein van A Seal wordt getrakteerd op een perfect uitzicht over de Haringvlietsluizen en het Haringvliet zelf.

Haringvlietsluizen op een kier
Het inmiddels bekroonde Rijksmonument, de Haringvlietsluizen, gaan vanaf 15 november regelmatig op een kier, waardoor trekvissen makkelijker de sluizen kunnen passeren. ‘Ons bezoekerscentrum bevindt zich op de perfecte locatie om deze tentoonstelling te laten zien en het belang van het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen. Het publiek loopt na het bekijken van Swim Fish Swim! ons buitenterrein op om uit te kijken over de imposante Deltawerken en het natuurgebied wat zich aan het ontwikkelen is’, zegt Karola van de Velde, bedrijfsleider bij A Seal.

Swim Fish Swim!
Van 17 maart tot 28 oktober was de tentoonstelling Swim Fish Swim! te bezoeken bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. De interactieve tentoonstelling werd daar zeer positief ontvangen. De topper in de expositie is ongetwijfeld het migratiespel van Swim, Fish, Swim!. Aan een grote tafel, met de Alpen op de achtergrond, volg je de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen vanuit de Noordzee door het Haringvliet naar het achterland van Europa. Door goede antwoorden te geven, verzamel je steeds meer vissen op hun trekroute. Er is een versie voor zowel jong als oud en beide hebben het spel enthousiast gespeeld om de high score neer te zetten. Vooral de jeugd trok meteen naar het spel aan de tafel toe!

Reizende expositie
Swim Fish Swim! is een productie van HaarlemAmsterdam en een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. De Nationale Postcode Loterij maakte de expositie mogelijk als onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. Swim Fish Swim! is een reizende expositie. Tot 26 januari kun je de tentoonstelling bij A Seal bezoeken, waarna het net als de trekvissen haar reis vervolgt.

A Seal
A Seal Stellendam vangt zieke en verweesde zeehonden van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust op, waarna ze na herstel weer worden uitgezet in de natuur. In het bezoekerscentrum bevinden zich tentoonstellingen met educatieve thema’s over zeehonden en hun leefgebied, maar ook onderwerpen als de deltanatuur, milieu en duurzaamheid worden middels tijdelijke tentoonstellingen behandeld.